Moshe Safdie Goes To China

moshe safdie goden dream bayMoshe Safdie exports his pixelated design concept to Qinhuangdao, China

Israeli-born architect Moshe Safdie is famous for his “Habitat 67” design created for that year’s Montreal World Fair. And though his “Safdie Plan” for Jerusalem was somewhat controversial, his talent has since gathered in strength and now features throughout the world. The most recent commission – a pixelated residential complex – will be built in Qinhuangdao, China and will include a host of friendly green design components.

Moshe Safdie Golden Dream Bay

Designed as either a primary or second home, Golden Dream Bay makes dense urban life feel like a breeze. Literally. Straddling the Qinguangdao beach, each of the 2200 condominiums comes complete with a small garden and a spectacular view.

Instead of plonking it directly on the beachfront like so many other structural eyesores, the building is specifically arranged around a north/south beach boardwalk and an east/west bazaar or “spine” – which creates a feeling of interconnectedness within itself but also with the greater community.

Each of the four towers are angled towards the beach and are connected via a series of sky bridges.

In addition to the private gardens, Safdie has incorporated public space on the 15th and 30th floors. There residents can enjoy more green space and swimming pools.

Recent evidence suggests that urban life will be more viable in the long-term than a series of spread out communities if the infrastructure is built sustainably. Once again, Safdie takes an important step in that direction.

:: evolo

More on Moshe Safdie:

Bring Moshe Safdie’s Green Building To The Middle East

Is Moshe Safdie’s Habitat ’67 A Viable Model For Middle Eastern Urban Architecture?

Facebook Comments

Comments

comments

3 thoughts on “Moshe Safdie Goes To China”

  1. Yasser says:

    this building looks like a serious Parkour challenge.. very cool architecture.

  2. Like what’s happened in Israel, all the balconies of the past have been covered up by cheap plastic shutters, and turned into alternate rooms. I hope for the Chinese, this won’t happen to this pleasantly designed building for the masses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − four =